Bydło mięsne

bydło mięsneEfektywność opasu byków mięsnych najlepiej policzyć przy ocenie jakości i ilości pozyskanego z nich mięsa. Rasa Hereford przewyższa znacznie najpopularniejsze bydło HF czy inne rasy mięsne swoją wydajnością. 60- 65% to standardowe wybicie tej rasy.

O światowym sukcesie wołowiny kulinarnej pochodzącej z rasy Hereford decydują jednak jego szczególne cechy odróżniające je od innych ras mięsnych a tym bardziej mlecznych . Kruchość, soczystość i wspaniały zapach wołowiny kulinarnej Hereford poparta unikalnymi walorami zdrowotnymi  to właściwości poszukiwane przez dobrych kucharzy. Rynek poszukuje jakości i jest chętny za nią dobrze zapłacić.

 

Nasze bydło dorasta w w warunkach ekologicznych NATURA 2000 co daje mu szczególny walor smakowo/zdrowotny – Grass fed Beef ( żywione trawą ) 

 

Nie wszystkie ubojnie w Polsce potrafią jeszcze docenić jakość Hereforda ale presja ze strony kucharzy, restauratorów a głównie coraz bardziej świadomych jakości konsumentów szybko skłania ich do poszukiwania byków  rzeźnych Hereford. Nasi partnerzy odbierający od nas odsadki do ich dalszego opasu oraz my sami w naszym gospodarstwie, obserwujemy już dzisiaj silnie rosnący popyt, któremu ilościowo nie zawsze możemy sprostać. Na rynku widoczna jest już segmentacja jakościowa wołowiny kulinarnej. Prowadzi to do zróżnicowania cen w handlu i skupie. Słaba jakość niższa cena.

Wysoka jakość wołowiny kulinarnej z Hereforda to najwyższa cena zbytu. Inne popularne rasy mięsne nie osiągają tak wysokich parametrów sensorycznych i zdrowotnych. 

bydło-mięsne-prezentacja

amerykanski rozbiór wołowiny

Buhaje Hereford osiąga swoją optymalną wagę ubojową, około 800 kg, w wieku około 30 miesiąca, co wpływa na ich wyższą cenę zbytu.

Z uwagi na swoje cechy anatomiczne, wsparte dobrą genetyką uzyskuje się około 500 kg w półtuszach. Staranność rzeźnika przy uboju, czyli tzw. bezstresowy ubój gwarantuje uzyskanie optymalnych dla wołowiny kulinarnej wartości pH.

Właściwe chłodzenie, czas dojrzewania a szczególnie fachowa rozbiórka mięsa to już zadanie dla najwyższej klasy fachowców.

Wzorce amerykańskiego rozbioru mięsa są tu najbardziej wskazane. Pozwalają one na optymalne wycięcie niezwykle cennych porcji stekowych, tak poszukiwanych przez wszystkich dobrych kucharzy.

Pozostałe części stanowią materiał do produkcji najwyższej klasy burgerów lub klasycznego spożycia w formie znanych w Polsce przysmaków wołowych jak gulasz, pieczeń czy rolady wołowe.

 

 

Jeśli zatem poszukujesz najwyższej klasy bydła rzeźnego skorzystaj z formularza zamówień. Niezwłocznie otrzymasz informację o czasie i ilości dostępnych w okresie kolejnych miesięcy buhajów Hereford przeznaczonych  na ubój.

 

Błąd: Brak formularza kontaktowego.