Dlaczego Hereford?

screencapture-wezsiezawolowine-pl-wolowina-dlaczego-herefordNa to pytanie hodowcy świata anglosaskiego dali już odpowiedź. Jest to, bowiem dominująca na świecie rasa bydła mięsnego.  Mają na to wpływ bardzo pozytywne cechy hodowlane Hereforda jak np. łatwość adaptacji w każdych warunkach klimatycznych, wysokie przyrosty w warunkach ekologicznej hodowli czy wyjątkowa troska matek Hereford o ich potomstwo. Decydującym czynnikiem o sukcesie hodowlanym Hereforda jest jednak ostateczna pozytywna ocena konsumentów… Aby przeczytać pełen artykuł, kliknij tutaj.

5 powodów dla których warto hodować bydło mięsne rasy Hereford

5 powodów dla których warto hodować bydło mięsne rasy Hereford Oczywiście powodów, aby zająć się hodowlą, czy też obrotem bydłem Hereford jest o wiele więcej, jednak chcemy, aby przygodę z Herefordem zaczynali Państwo stopniowo, poprzez informacje zawarte na naszej stronie oraz w prasie branżowej. Na stronie internetowej magazynu rolniczego EKOARKA pojawił się artykuł opisujący zalety bydła mięsnego Hereford oraz naszego stada Futura XXI. Aby przeczytać artykuł, kliknij tutaj.

Certyfikat zgodności ekologicznej – Produkcji Roślinnej

certyfikat-eko-smallPastwiska i łąki będące jedyną bazą paszową dla naszego bydła został poddany kontroli TUV i otrzymał certyfikat zgodności w zakresie rolnictwa ekologicznego. Przez 7 miesięcy w roku, nasze bydło Hereford żywi się na naszych ekologicznych pastwiskach a w okresie zimowym spożywa wyłącznie sianokiszonkę i siano pochodzące z tych trwałych użytków zielonych.

Czytaj więcej…

Ile można zarobić na bydle mięsnym?

20140827_aktualnosc_small_v2Mięso z bydła rasy Hereford jest cenione w Europie i USA. Ma małe wymagania żywieniowe, jest odporne na choroby i dostarcza wysokiej, jakości wołowiny kulinarnej – to najkrótsza wizytówka bydła Hereford, rasy, która cieszy się coraz większym zainteresowaniem hodowców. Rozmowa z Marcinem Ciok, zarządcą gospodarstwa Futura XXI Sp. z o.o. Miesięcznik ogólnopolski, Rolnik Dzierżawca nr 8.

Czytaj więcej…