Wołowina kulinarna

wołowina kulinarnaNasza hodowla bydła mięsnego Hereford zorientowana jest na dostarczenie wołowiny kulinarnej najwyższej jakości. Każdy kucharz wie, że ze słabego mięsa trudno mu przyrządzić potrawę, która zadowoli wymagającego konsumenta. Dlatego podkreślamy, iż dobra wołowina kulinarna to coś innego niż mięso pochodzące z popularnej rasy mlecznej HF lub tzw. krzyżówek rasowych. Na całym świecie BEEF to BEEF a nie odpad z bydła mlecznego często oferowany w Polsce jako wołowina kulinarna. BEEF to również nie cielencinka z bydła ubijanego dla oszczędności hodowcy w wieku około 20 miesiąca.

Widoczna jest już segmentacja na rynku wołowiny kulinarnej według jej jakości. Wyższa jakość to wyższa cena. Świadomy Konsument decyduje, płacąc mniej,  musi się liczyć ze słabszą jakością.

Poznaj naszą ofertę i zamów na BEEFshop.pl 

 

W dobrych restauracjach New Yorku, Londynu czy Berlina zobaczymy, iż obok nazwy potrawy i jej ceny w opisie widnieje rasa bydła z którego dana sztuka mięsa pochodzi. Oczywistym dla smakosza faktem jest, że będzie to Hereford. Decydują o tym cechy genetyczne tej rasy oraz jej naturalny chów. Dodatkowo Heferord ma zdolność do osiągania tzw. marmurkowatej struktury mięsa.

 

mercato 1

Z satysfakcją obserwujemy iż polscy restauratorzy biorą przykład ze swoich zachodnich kolegów i coraz częściej informują swojego Klienta z jakiej rasy i czyjej hodowli pochodzi serwowana przez nich wołowina kulinarna.

Ma to oczywiście również wpływ na cenę potraw ale za jakość klienci mogą i chcą płacić. Z prawdziwą dumą jako hodowcy obserwujemy fakt, iż polska wołowina kulinarna wypiera w restauracjach tą importowaną z Ameryki Południowej nie tylko ceną ale i jakością.

Największy wpływ na jakość potraw z wołowiny ma jak wspomniano rasa bydła, z której pochodzi dana sztuka mięsa oraz sposób jego żywienia. Grass fed beef ( żywione trawą ) to kategoria szczególnie cenna. HerefordBeef pochodzi z bydła ubijanego w wieku około 30 miesiąca co przy naturalnej metodzie chowu bydła pozwala na osiągnięcie optymalnych walorów smakowych wołowiny kulinarnej.

Rasa Hereford to sprawdzone źródło najwyżej jakości wołowiny kulinarnej „rosnącej” w obszarze NATURA 2000.

Im lepsza wołowina tym czas jej obróbki termicznej w kuchni czy na grillu jest krótszy. Oczywiście istotny jest również sposób uboju, rozbiórki czy tzw. sezonowanie ( dojrzewania ) mięsa. Wszystko razem decyduje o tym jak smacznie i zdrowo zjemy.

Sezonowanie HerefordBeef pozwala na pełne rozwinięcie się cech sensorycznych wołowiny kulinarnej. Zawarta w świerzym mięsie woda odparowuje co zmniejsza jego wagę ale i zawartość „mięsa w mięsie”

Gotowanie staje się modne i obok wspaniałych zawodowych kucharzy rośnie grono osób którzy gotowanie traktują jako hobby. Zdrowe i dobre odżywianie jest wręcz demonstracją statusu społecznego. My jako hodowcy wiemy również o tym, że ekologiczny sposób żywienia naszego stada Hereford decyduje o takich cechach naszej wołowiny kulinarnej jak :

HerefordBeef

HerefordBeef

  • Barwa
  • Kruchość
  • Smak i zapach
  • Wartości zdrowotne

 

Dlatego nasze bydło karmione jest wyłącznie paszą z naszych ekologicznych łąk NATURA 2000, cielęta do 7-8 miesiąca rosną na mleku matki i przez cały rok swobodnie poruszają się po pastwiskach lub zimą obszernych wybiegach.

 

Te proste ale nie przez wszystkich stosowane zasady, gwarantują najwyższą jakość wołowiny kulinarnej pozyskanej z naszej hodowli.

HerefordBeef

HerefordBeef

 

W licznych programach telewizyjnych promujących dobre gotowanie oraz jeszcze liczniejszych stronach www traktujących o zdrowym i dobrym żywieniu, widzimy gigantyczny postęp w budowaniu świadomości konsumenta. Nie przypadkowo związki hodowców bydła mięsnego zamieszczają na swoich stronach, informację adresowaną już nie tylko do hodowców ale również do konsumentów wołowiny.

Programy Unijne wspierają finansowo takie działania informacyjne. Wszystkie te działania prowadzą do zwiększenia popytu w Polsce na zdrową wołowinę kulinarną ale również zmuszają hodowców do poprawy jakości bydła mięsnego.

 

Ekologiczna hodowla Hereford w naszym gospodarstwie to jedyne w swoim rodzaju źródło pozyskania wołowiny kulinarnej najwyższej jakości dla polskich restauracji. Gass fed beef z Warmii zadowoli najbardziej wymagających smakoszy i każdy z nich wie, że najwyższa jakość zasługuje na swoją cenę. 

 

Poznaj naszą ofertę i zamów na BEEFshop.pl