Zdrowa wołowina

zdrowa wołowinaZdrowe odżywianie to sprawa dobrej informacji i świadomego wyboru. Dlatego warto wiedzieć, iż zdrowa wołowina zajmuje szczególną pozycję w jadłospisie nie tylko ludzi zamożnych o najbardziej wybrednym podniebieniu, ale również osób szczególnie dbających o zdrowie, szczupłą sylwetkę i sportowców. Wołowina ma jednak swoją gradację jakości. Ta pochodząca z rasy Hereford żywionego na ekologicznych łąkach wyróżnia się szczególnymi wartościami zdrowotnymi jakość Grass-fed Beef ( żywione trawą )

Grass-fed BEEF

Grass-fed BEEF

 

Wszyscy zdają sobie sprawę, iż dobra wołowina kulinarna pochodzić może tylko z bydła rasy mięsnej, a najlepiej z ekologicznej hodowli w obszarze objętym programem NATURA 2000.

Intensywny, przemysłowy opas cieląt, krów i byków doprowadził już kiedyś do kryzysu na rynku wołowiny związanego z BSE. Zdecydowana reakcja organów kontroli jak również samych hodowców doprowadziła już wiele lat temu do oczyszczenia stad i wzmocnienia szczególnie w Polsce orientacji na ekologiczną hodowlę bydła mięsnego.

 

Co zatem decyduje, iż popyt na zdrową wołowinę Hereford przekracza obecnie możliwości produkcyjne polskich hodowców i w coraz mniejszym stopniu, ale ciągle, konsumowana jest jeszcze importowana z Ameryki lub Australii wołowina kulinarna Hereford i Angus.

zdrowa wołowina

Zdrowa wołowina Hereford

W obecnych latach, wołowina kulinarna tzw. czerwone mięso jest chudszym i bezpieczniejszym źródłem białka niż kiedykolwiek wcześniej.

Ze względu na swoje wartości odżywcze zdecydowanie wyparła z wielu stołów wieprzowinę a nawet drób. Idealna jest taka, która pochodzi z bydła mięsnego opasanego wyłącznie trawą i paszą z pastwisk ekologicznych. To bardzo prosty i świadomy wybór konsumentów zdecydował o tym, iż np. w Europie Zachodniej spożycie zdrowej wołowiny jest nawet dziesięciokrotnie większe niż obecnie  jeszcze w Polsce. A co na to eksperci do spraw zdrowego żywienia?

 

Eksperci odkrywają coraz to nowe zalety wołowiny. Jest już powszechnie wiadomo, że zdrowa wołowina poprawia funkcjonowanie ludzkiego mózgu, stajemy się dzięki niej silniejsi, szczuplejsi a nawet mężczyźni osiągają większą sprawność w seksie. Jak przekonują badania prowadzone, np. na amerykańskim uniwersytecie Clemson, wołowina ekologiczna ma jeszcze wyższą zawartość białka i substancji przeciwutleniających od wołowiny z hodowli intensywnej. Białko w niej zawarte ogranicza uczucie głodu, antyoksydanty zapobiegają starzeniu się komórek i zapobiegają powstawaniu nowotworów.

Wołowina jest chudszym i bezpieczniejszym źródłem białka niż inne rodzaje mięs.

zawartość zdrowej wołowiny

zawartość zdrowej wołowiny

Konkretnie wygląda to tak, że dobra, zdrowa wołowina zawiera:

  • Niekończące się źródło pełnowartościowego białka cechującego się wysoką wartością biologiczną. Przyswajalność tych białek przez człowieka, ze względu na bliski optymalnemu zestaw aminokwasów egzogennych wynosi od 70 do 100%. Wołowina zawiera różnego rodzaju połączenia białkowe odżywiające organizm, dlatego trudno zastąpić białko mięsne zwolennikom diet roślinnych.
  • nienasycony kwas tłuszczowy omega 3 ma działanie przeciwnowotworowe a nawet powoduje spowolnienie starzenia się komórek.
  • Duże ilości witaminy B1 i B6, które przyspieszają regenerację po wysiłku sportowca oraz biorą udział w syntezie białka niezbędnego do budowy jego mięśni. Witaminy te usprawniają metabolizm, magazynują zasoby energii, poprawiają odporność i funkcjonowanie układu nerwowego. Dodatkowo odpowiadają za prawidłowe kurczenie mięśni, w tym mięśnia sercowego.
  • witaminę B12, która wspomaga dotlenienie mięśni, przeciwdziała niedokrwistości, biorąc udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek. Ponadto chroni komórki nerwowe, zapewniając doskonały nastrój, dobrą pamięć, koncentrację i bystrość umysłu. Właśnie w wołowinie człowiek znajduje główne źródło pozyskania tej ważnej witaminy niewystępującej np. w żywności pochodzenia roślinnego. Dlatego np. wegetarianie muszą przyjmować tą witaminę w tabletkach, bo jej niedobór powoduje objawy neurologiczne i psychiatryczne.
  • L-karnitynę, kluczową dla osób aktywnych fizycznie a szczególnie sportowców, jest ona odpowiedzialna za regenerację organizmu po wysiłku oraz przyspieszenie przemiany materii, pozytywnie wpływa również na układ krążenia.
  • Kreatynę, która skutecznie zwiększa objętość i masę mięśni, poprzez co znacznie poprawia wydolność i sprawność fizyczną oraz przyspiesza spalanie tłuszczów. Osoby dbające o wyrzeźbioną sylwetkę wiedzą o jej zbawiennym wpływie na produkcję energii z komórek organizmu.
  • CLA kwas linolowy, który obecnie jest już powszechnie uznanym za składnik wspomagający odchudzanie. Redukuje on skutecznie nagromadzoną tkankę tłuszczową, pomaga oczyścić krew z toksyn i wydalić zalegające szkodliwe substancje, chroniąc przy tym nasze mięśnie.
  • Karnitynę, która pomaga nam pozyskać energię z tłuszczów, przyczynia się do obniżenia poziomu szkodliwego cholesterolu. Wołowina zawiera największe, naturalnie występujące, ilości karnityny. Ma jej 95 mg w 100g wołowiny.
  • Tauryna to aminokwas, który bierze udział m. in. w transportowaniu kreatyny do mięśni. Dzięki temu mogą one pracować efektywniej i szybciej się regenerują.
  • Wielkie zasoby składników mineralnych, zwłaszcza fosforu, magnezu, potasu, cynku żelaza. Są one niewątpliwie najważniejszymi pierwiastkami dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania wewnętrznych narządów zdrowego człowieka. Nie tylko usprawniają procesy przemiany materii, optymalizują działanie systemu nerwowego, ale i odżywiają kości, mięśnie oraz stawy.
  • Uwaga Panie, wołowina Ze względu na największą wśród mięs zawartość żelaza zaleca się spożywanie czerwonego mięsa zwłaszcza przez miesiączkujące kobiety. W czasie menstruacji znacznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo. Dodać należy, iż, zapotrzebowanie na żelazo w okresie ciąży rośnie tak samo jak w menstruacji.
  • Uwaga Panowie, wołowina zawiera w sobie naturalny afrodyzjak! No może nie viagrę, ale argininę. Wspomaga ona naturalną produkcję tlenków azotu, które rozszerzają naczynia krwionośne podobnie jak działają popularne niebieskie pigułki wywołujące erekcję.

Reasumując, jedząc zdrową wołowinę Grass-fed Beef , wzmocnisz mięśnie, stracisz na wadze, wyostrzysz umysł i będziesz lepszy w sypialni. W dodatku potrawy ze zdrowej wołowiny są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu.

HerefordSteak

Bydło mięsne

 

 

Marmurkowatość zdrowej wołowiny z Hereforda jest tym decydującym faktem, który czyni tą rasę liderem ras mięsnych na świecie.

Czy zdrowa wołowina ma jakieś wady?

Tak – jak ze wszystkim dobrym i zdrowym, nie należy jej spożywać w sposób zbyt jednostronny, tzn. nie zapominać o warzywach i owocach. Wszystko, co dobre ma swoją cenę, która i w tym wypadku może być wyznacznikiem, jakości zdrowej wołowiny.