Dzisiaj burgery to nie tylko sprawa mody, ale wręcz dobrego smaku. Oczywiście nie mamy na myśli hamburgerów z fastfoodowych „restauracji”, które są kiepską karykaturą prawdziwego HerfordBurgera. W świecie ludzi młodych duchem, właśnie burger jest zjawiskiem kulinarnym, wyróżniających tych, którzy jedzą ze smakiem. Kultura burgera to nie jest buła z jakąś tam zawartością tylko najsmaczniejsza, sezonowana wołowina kulinarna w czystej formie. Poznaj naszą ofertę i zamów online na BEEFshop.pl
Znawcy wiedzą, że burger burgerowi nie równy a wszystko za sprawą rodzaju wołowiny kulinarnej a nie dodatków.
Nie jest obojętne, z jakiej rasy bydła pochodzi grubo mielone lub siekane mięso użyte do jego przygotowania.
„Rolls-roycem” wśród ras mięsnych jest oczywiście rasa Hereford a zwłaszcza Grass Fed Beef
Burger obok steaka jest narodową potrawą w USA i akurat w tej kwestii Amerykanie się nie mylą. Jeśli jakiś lekarz powie Ci, że burger wołowy nie jest zdrowy tzn. powinieneś zmienić lekarza. To najlepszej jakości białko, jakie można sobie wyobrazić, a przy tym smaczne.Więcej o zaletach zdrowotnych w części zdrowa wołowina.
Kto wie, że korzenie burgera sięgają do Imperium Osmańskiego?
To Tatarzy nauczyli habsburskich Niemców przyrządzania mięsa w ten sposób. Tak na prawdę nie jest on tworem amerykańskim, ale Ameryka poznała go właśnie dzięki niemieckim imigrantom. W swojej pierwotnej formie pojawiał się w niemieckich miastach portowych. Kotlety z siekanej wołowiny, nazwane stekami hamburskimi, wraz z niemieckimi imigrantami trafiły do Ameryki, gdzie szybko stały się bardzo popularne.
Za oficjalnego „ojca” hamburgerów uznaje się Fletchera Davisa, który w 1904 roku w swoim barze w Teksasie zaproponował klientom kotleta mielonego serwowanego na grzance z sałatą, musztardą i majonezem.
Największą popularność hamburgerom przysporzyła oczywiście sieć restauracji McDonald`s, której historia sięga 1940 roku, ale to nie fastfood tylko slowfood wykreował najlepszy smak Burgera.
Obecnie w Polsce obserwujemy prawdziwą burgerową reinkarnację. Od Tatr bo Bałtyk powstają z inicjatywy młodych ludzi proste, sympatyczne lokale serwujące swe burgerowe przysmaki. Kreacja dotyczy smaku bułek, dodatków i rodzaju frytek. O sukcesie wśród konsumentów decyduje jednak to co jest sercem burgera – dobra i smaczna wołowina. Smakosze wiedzą już coraz częściej, iż ta najlepsza pochodzi tylko z ras mięsnych, a szczególnie rasy Hereford. Smak wołowiny z Hereford broni się sam, dlatego nie poprawiamy natury i do produkcji HerefordBurger nie używamy polepszaczy smaku.
HerefordBurger w stanie surowym powinien być czerwono biały a nie czerwony.
Dlatego używamy sezonowaną wołowinę kulinarną zawierającą dobry, zdrowy tłuszczyk naszych byków.
HerefordBurger może być zamówiony w różnej formie od mięsa mielonego do uformowanych kotletów o wadze 150 – 200g.
Poznaj naszą ofertę i zamów na BEEFshop.pl