Hodowla zlokalizowana jest w niezwykle atrakcyjnym ekologicznie zakątku Warmii, objętym programem NATURA 2000. Kilkusethektarowe pastwiska bogate w roślinność i zasoby kryształowo czystej wody zapewniają doskonałe warunki do zdrowego wzrostu bydła mięsnego rasy Hereford. Nasze stado posiada Certyfikat EKO
Hodowlę prowadzimy od 1999 roku i od samego początku zorientowana jest ona na czystej rasy Hereforda. Ta rasa bydła jest najlepszym źródłem pozyskania zdrowej wołowiny kulinarnej. Obecnie nasze stado liczy około 350 matek, a w kolejnych latach będzie stale odmładzane i powiększane.
Czystość rasy Hereford i duża troska o jej dobrą genetykę, pozwalają nam oferować z dużym powodzeniem:
- Odsadki do ich dalszego opasu na byki mięsne
- Jałówki hodowlane zacielone buhajami z USA i Anglii
- Byki rozpłodowe z najlepszym materiałem genetycznym
- Bydło mięsne z przeznaczeniem na doskonałą wołowinę kulinarną.
Decyzja o specjalizacji naszej hodowli Hereford jest wynikiem analizy trendów rynkowych i upodobań konsumentów.
Jest dość oczywiste, że rasa Hereford, jako niekwestionowany światowy lider również w Polsce stanie się najbardziej cenionym źródłem wołowiny kulinarnej. Stawiamy na ekologię i jakość genetyczną naszej hodowli. Wykorzystując naturalne atuty naszego gospodarstwa, jakimi są obszerne, ekologiczne pastwiska i łąki. Swobodny wypas bydła przez 7 miesięcy w roku oraz zimowa pasza objętościowa pozyskana wyłącznie z naszych łąk dostarcza bydłu wszystkiego, co najlepsze dla jego rozwoju i wzrostu. Grass fed Beef ( żywione trawą ) to dobry trend na światowym runku wołowiny kulinarnej, a nasza hodowla go w pełni respektuje.
Genetyczne cechy Hereforda pozwalają nam na osiągnięcie sukcesu hodowlanego i ekonomicznego przy rezygnacji w wszelkich pasz pochodzenia przemysłowego oraz suplementów hormonalnych.
Bogactwo łąk Warmii jest jedynym źródłem witamin i minerałów dla naszych Herefordów a czysta woda pochodząca z naturalnych zbiorników uzupełniana jest jedynie lizawkami. Praca naszego weterynarza ogranicza się do właściwej profilaktyki.
Inwestujemy w zdrowie naszego bydła a nie jego leczenie.
W okresie zimowym nasze bydło karmione jest sianokiszonką i sianem pozyskanym wyłącznie z naszych łąk. Przed wiatrem i mrozem chroni się ono w obszernych oborach gdzie na głębokiej ściółce produkuje najcenniejszy nawóz, obornik. W ramach gospodarstwa ekologicznego jest on bowiem obok wapna jedynym środkiem do nawożenia użytków zielonych. Współpraca z naszymi sąsiadami pozwala nam również na pozyskanie odpowiedniej ilości słomy. Nasi pracownicy to pasjonaci hodowli a ich zaangażowanie i staranność pozwala nam wyhodować bydło spokojne i śmiało można to tak określić szczęśliwe. W galerii znajdziesz kilka obrazków z życia naszego stada, a zamieszczone na tej stronie filmy dostarczą jeszcze lepszego wrażenia.
Prawdziwy urok naszego stada poznasz dopiero po wizycie w naszym gospodarstwie. Przekażemy Ci chętnie naszą wiedzę i doświadczenia w hodowli Hereford. Zapraszamy !!!